Kako se epidemiološka situacija mijenja u Sjedinjenim Državama i širom svijeta, oprezno smo optimistični da će odgođene i buduće mogućnosti osobne razmjene moći napredovati. Tako da pravimo planove za predstojeće programe. Nedavno smo izabrali Jasminu Ejubović za Institut za novinarstvo i medije BOLD SUSI. Čestitamo, Jasmina! Ovo će započeti kao virtualna razmjena, a zatim će, nadamo se, imati osobnu komponentu na Univerzitetu Washington.

Ova akademska stipendija pružit će sudionicima dublje razumijevanje uloga i odgovornosti slobodne štampe u američkom društvu i ispitati ulogu novinara u sprječavanju dezinformacija i podsticanju strategija za medijsku pismenost, poput kritičkog mišljenja u borbi protiv dezinformacija. Bit će akademskih sesija i prilika za stjecanje praktičnog iskustva u novinarstvu, uključujući istraživanje, izvještavanje, pisanje i uređivanje. Pored aktivnosti u učionici, sudionici će se sastati s lokalnim medijima i, u slučaju osobnih razmjena, putovati u drugu američku zajednicu na studijsko putovanje.

Oduševljeni smo ovom prilikom za Jasminu, studenticu druge godine međunarodnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. U budućnosti sebe doživljava kao novinarku i planira primijeniti ono što nauči na ovom zajedništvu kako bi zaustavila dezinformacije i potaknula na suživot i toleranciju među svim ljudima. Bravo, Jasmina! Tako izgleda liderstvo mladih.