Akademska razmjena

Na kojem principu funkcioniše?

Intenzivna petonedjeljna liderska obuka u institutima u Sjedinjenim Američkim Državama za BOLD članove starosne dobi od 18 do 25 godina na temu društvenog angažmana ili ekonomskog razvoja. Ako imate ideju o tome kako napraviti promjene u svojoj lokalnoj zajednici, kliknite dolje navedene linkove i prijavite se!

18-25 godina starosti

5 sedmica na kampusu u Sjedinjenim Državama

10 učesnika iz cijene BiH

BOLD akademske razmjene za

društveni angažman

BOLD Institut za društveni angažman, u trajanju od pet sedmica, održati će se na Univerzitetu Nebraska u Omahi (UNO), koji se nalazi u Omahi, Nebraska, Sjedinjene Američke Države. Institut će se održati od 14. avgusta do 18. septembra, a uključuje edukativnu turneju po New Yorku i Washingtonu, DC. Stručni predavači i fasilitatori će pružiti instrukcije, praktičan razvoj liderstva i kulturna iskustva za deset učesnika. Studenti će izraditi akcione planove zasnovane na projektnim idejama za unapređenje BiH u oblastima ljudskih prava, očuvanja okoliša, obrazovanja, političkog angažmana, prava životinja i bilo koje druge oblasti koje će pomoći jačanju zajednice i demokratije.

Idealan kandidat:

 • Mora biti osoba od 18-26 godina.
 • Mora imati prebivalište u BiH.
 • Mora biti trenutni student ili da je nedavno diplomirao na univerzitetu u BiH.

Posjetite web stranicu UNO za više informacija i prijavu za ovu priliku.

Rok za prijavu je prošao.

 

BOLD akademske razmjene za

ekonomski razvoj

BOLD Institut za ekonomski razvoj pružit će petonedjeljnu sveobuhvatnu obuku na temu poduzetništva i razvoja praktičnih liderskih vještina u državi New York s organizacijom Entrepreneurs for Global Change. Ovo će biti prilika da razvijete svoje ideje za firmu, startup ili bilo koji drugi projekat koji će pomoći razvoju bh. ekonomije.

Rok za prijavu je prošao.

 

Često postavljena pitanja

u

Ko se može prijaviti?

  • Svaki član BOLD-a koji ima između 18 i 25 godina. Najkvalificiraniji kandidati imat će inovativne ideje ili aktivni projekt s ciljem pokretanja promjena kroz društveni angažman ili ekonomski razvoj njihove zajednice. Podnositelji zahtjeva trebali bi nam reći na čemu rade!
u

Treba li mi viza za putovanje u Sjedinjene Države?

  • Da, Američka ambasada u BiH će pomoći u postupku podnošenja zahtjeva za vizu, ali nema garancije da će vam viza biti odobrena. Ako, prema američkom imigracijskom zakonu, ne ispunjavate uvjete za vizu, nećete moći učestvovati na programu.
u

Što ako još uvijek imam 17 ili preko 25 godina?

  • Kandidati moraju imati između 17 i 25 godina na datum isteka roka za dostavljanje prijave.  Ako još nemate dovoljno godina, iskoristite ovo vrijeme za razvijanje svojih ideja i vještina liderstva! Ako ste stariji od 25 godina, razmislite o prijavi na Profesionalnu razmjenu.
u

Moram li biti član BOLD-a kako bih se prijavio za Akademsko zajedništvo?

  • Da! To je vrlo lako. Samo se prijavite na ovoj web stranici.
u

Koliko dugo traju instituti?

 • Traju 5-6 sedmica na institutu u Sjedinjenim Američkim Državama.
u

Koliko iskustva moram imati da bih bio izabran/a za BOLD Akademsk razmjenu?

 • Ne postoji standardni uslov, ali BOLD program želi podržati stvarne projekte koje će mladi lideri sprovesti u djelo kako bi pokrenuli promjene u svojim zajednicama. Najučinkovitije i najinovativnije ideje koje će se najvjerovatnije i realizovati bit će one koje će imati najviše šanse.
u

Kako ću znati kada će biti sljedeća prilika za prijavu na Akademsku razmjenu?

 

Imate li između 18 i 35 godina i živite u Bosni i Hercegovini?

BOLD je projekt Američke ambasade u BiH koji pruža praktične obuke i iskustvo mladim liderima u dobi od 18 do 35 godina širom BiH.

Pridružite se BOLD-u danas kako biste se povezali s drugim mladim liderima koji su pokretači promjena.