Akademska razmjena

Na kojem principu funkcioniše?

Intenzivna petonedjeljna liderska obuka u institutima u Sjedinjenim Američkim Državama za BOLD članove starosne dobi od 18 do 25 godina na temu društvenog angažmana ili ekonomskog razvoja. Ako imate ideju o tome kako napraviti promjene u svojoj lokalnoj zajednici, kliknite dolje navedene linkove i prijavite se!

18-25 godina starosti

5 sedmica na kampusu u Sjedinjenim Državama

10 učesnika iz cijene BiH

BOLD akademske razmjene za

društveni angažman

BOLD Institut za građanski angažman na Univerzitetu u Nebraski

Ova petonedjeljna razmjena obučiti će mlade lidere od 18 do 25 godina koji imaju ideje o tome kako napraviti razliku u područjima ljudskih prava, očuvanju okoliša, obrazovanju, političkom angažmanu, pravima životinja i bilo kojem drugom području koje će pomoći u jačanju zajednica i demokratija u BiH. Planirano je da se održi od 15. avgusta do 19. septembra 2021. godine, a uključuje edukativnu turneju po New Yorku i Washingtonu, DC, stručni voditelji sa fakulteta pružit će instrukcije, praktični razvoj liderstva i kulturna iskustva zasnovana na projektnim idejama sudionika.

Za više detalja i prijavu za ovu stipendiju posjetite web stranicu Univerziteta u Nebraski. Rok za prijavu je produžen do 15. marta 2021.

______

Studij Američkog instituta za novinarstvo i medije
* Ovaj je institut prvobitno odgođen 2020. godine zbog globalne pandemije

Ovo potpuno finansirano stipendiranje 6-8 sedmica će duboko zaroniti u uloge i odgovornosti slobodne štampe u američkom društvu, uključujući ulogu novinara u sprečavanju dezinformacija i strategije za medijsku pismenost u borbi protiv dezinformacija. Obuhvatit će akademske sesije i sastanke s lokalnim vijestima i, ako se budi provodio uživo, putovanje u drugu američku zajednicu na studijsko putovanje. Program je namijenjen za BOLD članove starosti 18-25 godina kojima je preostao najmanje jedan semestar dodiplomskog studija. Više detalja.

 • Datumi programa: Početkom jula do avgusta 2021
 • Institucija domaćina: Državni univerzitet Washington, Pullman, WA
 • Obrazac za prijavu

Rok za prijavu je istekao za ovu priliku.

Pogledajte ovdje za sljedeću priliku

_______

BOLD akademska razmjena za angažman u zajednici

Community Engagement Exchange Program je transformacijski cjelogodišnji program razvoja liderstva osmišljen kako bi omogućio liderima civilnog društva u dobi od 20 do 27 godina da naprave razliku u područjima građanskog dijaloga i izgradnje mira, otvorene i participativne vlade, ženskih i rodnih prava, otporni i održivi razvoj i angažman mladih. Uključuje jednogodišnji, potpuno finansirani tromjesečni praktikum u nevladinoj organizaciji u Sjedinjenim Državama, intenzivnu internetsku i ličnu obuku i mentorstvo za razvoj projekta civilnog društva u vašoj zajednici. Više detalja.

 • Orijentacija prije polaska: avgust 2021
 • Putovanje u SAD: oktobar 2021 – januar 2022
 • Realizacija projekta: januar – avgust 2022

Posjetite https://cee.irex.org da biste se prijavili.

Rok za prijavu je istekao za ovu priliku.

Pogledajte ovdje za sljedeću priliku

 

BOLD akademske razmjene za

ekonomski razvoj

BOLD Institut za ekonomski razvoj pružit će petonedjeljnu sveobuhvatnu obuku na temu poduzetništva i razvoja praktičnih liderskih vještina u državi New York s organizacijom Network 20/20. Ovo će biti prilika da razvijete svoje ideje za firmu, startup ili bilo koji drugi projekat koji će pomoći razvoju bh. ekonomije.

Za više detalja i prijavu za ovu stipendiju posjetite web stranicu Network 20/20

* Datumi programa za ovu stipendiju će se odrediti tokom 2021. godine, ovisno o razvoju epidemiološke situacije.

Rok za prijavu je istekao za ovu priliku.

Pogledajte ovdje za sljedeću priliku

Često postavljena pitanja

u

Ko se može prijaviti?

  • Svaki član BOLD-a koji ima između 18 i 25 godina. Najkvalificiraniji kandidati imat će inovativne ideje ili aktivni projekt s ciljem pokretanja promjena kroz društveni angažman ili ekonomski razvoj njihove zajednice. Podnositelji zahtjeva trebali bi nam reći na čemu rade!
u

Treba li mi viza za putovanje u Sjedinjene Države?

  • Da, Američka ambasada u BiH će pomoći u postupku podnošenja zahtjeva za vizu, ali nema garancije da će vam viza biti odobrena. Ako, prema američkom imigracijskom zakonu, ne ispunjavate uvjete za vizu, nećete moći učestvovati na programu.
u

Što ako još uvijek imam 17 ili preko 25 godina?

  • Kandidati moraju imati između 17 i 25 godina na datum isteka roka za dostavljanje prijave.  Ako još nemate dovoljno godina, iskoristite ovo vrijeme za razvijanje svojih ideja i vještina liderstva! Ako ste stariji od 25 godina, razmislite o prijavi na Profesionalnu razmjenu.
u

Moram li biti član BOLD-a kako bih se prijavio za Akademsko zajedništvo?

  • Da! To je vrlo lako. Samo se prijavite na ovoj web stranici.
u

Koliko dugo traju instituti?

 • Traju 5-6 sedmica na institutu u Sjedinjenim Američkim Državama.
u

Koliko iskustva moram imati da bih bio izabran/a za BOLD Akademsk razmjenu?

 • Ne postoji standardni uslov, ali BOLD program želi podržati stvarne projekte koje će mladi lideri sprovesti u djelo kako bi pokrenuli promjene u svojim zajednicama. Najučinkovitije i najinovativnije ideje koje će se najvjerovatnije i realizovati bit će one koje će imati najviše šanse.
u

Kako ću znati kada će biti sljedeća prilika za prijavu na Akademsku razmjenu?

Imate li između 18 i 35 godina i živite u Bosni i Hercegovini?

BOLD je projekt Američke ambasade u BiH koji pruža praktične obuke i iskustvo mladim liderima u dobi od 18 do 35 godina širom BiH.

Pridružite se BOLD-u danas kako biste se povezali s drugim mladim liderima koji su pokretači promjena.