Akademska razmjena

Na kojem principu funkcioniše?

Intenzivna petonedjeljna liderska obuka u institutima u Sjedinjenim Američkim Državama za BOLD članove starosne dobi od 18 do 25 godina na temu društvenog angažmana ili ekonomskog razvoja. Ako imate ideju o tome kako napraviti promjene u svojoj lokalnoj zajednici, kliknite dolje navedene linkove i prijavite se!

18-25 godina starosti

5 sedmica na kampusu u Sjedinjenim Državama

10 učesnika iz cijene BiH

BOLD akademske razmjene za

društveni angažman

BOLD Institut za društveni angažman, u trajanju od pet sedmica, održati će se na Univerzitetu Nebraska u Omahi (UNO), koji se nalazi u Omahi, Nebraska, Sjedinjene Američke Države. Institut će se održati od 14. avgusta do 18. septembra, a uključuje edukativnu turneju po New Yorku i Washingtonu, DC. Stručni predavači i fasilitatori će pružiti instrukcije, praktičan razvoj liderstva i kulturna iskustva za deset učesnika. Studenti će izraditi akcione planove zasnovane na projektnim idejama za unapređenje BiH u oblastima ljudskih prava, očuvanja okoliša, obrazovanja, političkog angažmana, prava životinja i bilo koje druge oblasti koje će pomoći jačanju zajednice i demokratije.

Idealan kandidat:

 • Mora biti osoba od 18-26 godina.
 • Mora imati prebivalište u BiH.
 • Mora biti trenutni student ili da je nedavno diplomirao na univerzitetu u BiH.

Preuzmite aplikaciju
Posjetite web stranicu UNO za više informacija i prijavu za ovu priliku.

Rok za prijavu je prošao.

BOLD akademske razmjene za

ekonomski razvoj

BOLD Institut za ekonomski razvoj pružit će petonedjeljnu sveobuhvatnu obuku na temu poduzetništva i razvoja praktičnih liderskih vještina u državi New York s organizacijom Network 20/20. Ovo će biti prilika da razvijete svoje ideje za firmu, startup ili bilo koji drugi projekat koji će pomoći razvoju bh. ekonomije.

Za više detalja i prijavu za ovu stipendiju posjetite web stranicu Network 20/20

Rok za prijavu je prošao.

Pogledajte ovdje za sljedeću priliku

Često postavljena pitanja

u

Ko se može prijaviti?

  • Svaki član BOLD-a koji ima između 18 i 25 godina. Najkvalificiraniji kandidati imat će inovativne ideje ili aktivni projekt s ciljem pokretanja promjena kroz društveni angažman ili ekonomski razvoj njihove zajednice. Podnositelji zahtjeva trebali bi nam reći na čemu rade!
u

Treba li mi viza za putovanje u Sjedinjene Države?

  • Da, Američka ambasada u BiH će pomoći u postupku podnošenja zahtjeva za vizu, ali nema garancije da će vam viza biti odobrena. Ako, prema američkom imigracijskom zakonu, ne ispunjavate uvjete za vizu, nećete moći učestvovati na programu.
u

Što ako još uvijek imam 17 ili preko 25 godina?

  • Kandidati moraju imati između 17 i 25 godina na datum isteka roka za dostavljanje prijave.  Ako još nemate dovoljno godina, iskoristite ovo vrijeme za razvijanje svojih ideja i vještina liderstva! Ako ste stariji od 25 godina, razmislite o prijavi na Profesionalnu razmjenu.
u

Moram li biti član BOLD-a kako bih se prijavio za Akademsko zajedništvo?

  • Da! To je vrlo lako. Samo se prijavite na ovoj web stranici.
u

Koliko dugo traju instituti?

 • Traju 5-6 sedmica na institutu u Sjedinjenim Američkim Državama.
u

Koliko iskustva moram imati da bih bio izabran/a za BOLD Akademsk razmjenu?

 • Ne postoji standardni uslov, ali BOLD program želi podržati stvarne projekte koje će mladi lideri sprovesti u djelo kako bi pokrenuli promjene u svojim zajednicama. Najučinkovitije i najinovativnije ideje koje će se najvjerovatnije i realizovati bit će one koje će imati najviše šanse.
u

Kako ću znati kada će biti sljedeća prilika za prijavu na Akademsku razmjenu?

Imate li između 18 i 35 godina i živite u Bosni i Hercegovini?

BOLD je projekt Američke ambasade u BiH koji pruža praktične obuke i iskustvo mladim liderima u dobi od 18 do 35 godina širom BiH.

Pridružite se BOLD-u danas kako biste se povezali s drugim mladim liderima koji su pokretači promjena.